Organitzat per les entitats que conformen la Plataforma de Residus Municipals, aquest dijous 16 de maig ha tingut lloc el WEBINAR Nº 33. Ordre d’ajuts per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització.
La trobada virtual ha tingut inici a les 10h amb la salutació d’Isaac Peraire, Director de l’Agència de Residus de Catalunya. La durada de la jornada ha estat d’aproximadament una hora i quaranta minuts, finalitzant a les 11:40h.
La sessió, que ha comptat amb un pic màxim de 105 assistents i un total de 171 visualitzacions, ha estat moderada per Alfred Vara, Cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya, el qual ha remarcat la importància de la prevenció i la preparació per a la reutilització dels residus municipals com dos aspectes clau per aconseguir els objectius de reciclatge fixats per normativa.
Seguidament, Xènia Cruz, Tècnica del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’ARC, ha exposat els aspectes principals de l’ordre d’ajuts. Entre d’altres, ha tractat els aspectes normatius, els possibles destinataris dels ajuts, el pressupost i quantia, les actuacions i despeses subvencionables, els tràmits i formularis de les sol·licituds, els criteris de valoració i el calendari d’implementació, així com aspectes a tenir en compte i documentació de suport.
Per altra banda, Eva Agulló, Tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilablareix, ha presentat varis projectes de prevenció de residus a Vilablareix. En primer lloc ha descrit el model de recollida de residus municipal i la seva evolució en la darrera dècada. Posteriorment, ha exposat diversos projectes de prevenció realitzats al municipi, entre els que s’inclouen campanyes de compostatge casolà, ambientalització de festes, la implantació del Pla Local de Prevenció de Residus, la recollida porta a porta de residus domèstics, la preparació per a la reutilització del tèxtil i l’entrada en vigor d’una nova taxa de residus, entre d’altres.
A continuació, Eva Ventura, Tècnica de Projectes a la Unitat d’Economia Circular i Qualitat Ambiental de la Fundació Solidança, ha explicat tres projectes d’activitats de prevenció de residus. En primera instància ha realitzat una breu introducció sobre Solidança, seguidament ha descrit cadascun dels projectes, anomenats Reparatruck, Didaltruck i CercleZero, i finalment ha compartit uns consells a l’hora de presentar la sol·licitud i obtenir la subvenció.
Finalment, i per concloure la sessió, ha tingut lloc el torn de preguntes i debat amb la resta de ponents, que ha servit per comentar els dubtes sorgits i debatre sobre els temes de la jornada.