Inici / actualitat

ACTUALITAT

Jornada: Noves tendències en la recollida selectiva a Catalunya
13/06/2018
El passat dijous dia 7 de juny es va celebrar la Jornada "Noves tendències en la recollida selectiva a Catalunya”, destinada tant a tècnics municipals, personal de consorcis, consells comarcals i mancomunitats, com a empreses públiques i privades pertanyents al sector dels residus. La jornada, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya, va permetre posar en comú i donar a conèixer les tendències actuals que s’estan duent a terme a diversos municipis de Catalunya per millorar els índexs de recollida selectiva. 

En primer lloc, la jornada va comptar amb una ponència a càrrec d’Esther Fanlo de l’Ajuntament de Lleida, sobre la recollida selectiva a grans productors i a establiments de l’Eix Comercial mitjançant l’ús de bosses personalitzades amb TAG RFID i la presentació de la prova pilot de recollida domiciliària porta a porta que tindrà lloc properament.

En segon lloc, la ponència a càrrec de Carles Vázquez de l’Ajuntament de Barcelona, es va centrar en l’exposició dels primers resultats en el marc de la recollida porta a porta a Sarrià Vell, utilitzant bosses personalitzades amb TAG i cubells amb xip.

En la segona part del matí, els assistents es van organitzar en diferents grups de treball reduïts, per conèixer diferents experiències que ja s’han implementat o bé es duran a terme properament a les comarques de La Garrotxa, el Bages i la Conca de Barberà, a la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i als municipis de Dosrius i Sant Just Desvern. En aquest context, totes les experiències intenten acabar amb l’anonimat de l’usuari mitjançant la recollida porta a porta amb l’ús de bosses o cubells identificats, l’ús de contenidors tancats amb obertura mitjançant targeta magnètica o bé la identificació mitjançant l’ús d’una aplicació mòbil

Durant la tarda, les ponències van anar a càrrec de Josep Maria Tost i David Mascort, alcaldes dels municipis de Riudecanyes i Vilablareix respectivament, on es van exposar els primers resultats associats a la implantació del pagament per generació en els seus municipis. Els dos sistemes comparteixen la reducció de la taxa de recollida de residus en cas de participació i correcta separació de les fraccions selectives. No obstant, a Riudecanyes també es penalitza en funció de les bosses o cubells trets al carrer corresponents a la fracció resta.

D’altra banda, la ponència d’en Victor Mitjans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es va centrar en l’explicació del paper que desenvolupa aquest ens en matèria de residus en els municipis metropolitans, i en Xavier González de l’Hospital de la Vall d’Hebron, va exposar el sistema de control adoptat per l’entitat amb l’objectiu d’evitar el malbaratament alimentari i l’ús d’una màquina trituradora i centrifugadora per extreure la humitat dels residus orgànics, millorant-ne la seva qualitat.

Per últim, la ponència a càrrec de la Marta Vila i la Gemma Nohales de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona es va focalitzar en realitzar un anàlisi dels aspectes econòmics, tecnològics, jurídics i socials que impliquen la implantació de tecnologies innovadores al servei de recollida selectiva.
 
 
 

A continuació, trobaran el link d’accés a les presentacions de les ponències (links presentacions).

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma, on s’explica la incorporació de sistemes d’obertura mitjançant targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consulta aquí), la utilització de bosses personalitzades (consulta aquí), la incorporació de pagament per generació a nivell domiciliari en els sistemes de recollida selectiva porta a porta (consulta aquí) i la incorporació de pagament per generació a nivell domiciliari en els sistemes de recollida amb contenidors (consulta aquí).  

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme