Inici / actualitat

ACTUALITAT

Olot acull el Seminari sobre innovació en la recollida selectiva i la identificació d’usuaris per a residus municipals
15/03/2018
Aquesta setmana s’ha celebrat el Seminari sobre innovació en la recollida selectiva i la identificació  d’usuaris per a residus municipals, fent èmfasi en les possibilitats d’implantació d’un sistema de pagament per generació. La jornada ha estat organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Ecoembes.
 
 

 
En la conferència inicial, a càrrec de Jordi Vilaró, gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, s’ha explicat una prova pilot desenvolupada a la comarca de l’Alt Urgell sobre incentivació de la recollida selectiva mitjançant l’ús de dispositius mòbils. El projecte, que ha comptat amb la participació de 200 famílies voluntàries de la comarca durant 4 mesos, s’ha basat en la identificació dels usuaris mitjançant una aplicació per a smartphones i l’ús d’un adhesiu QR col·locat a tots els contenidors, els quals s’han mantingut oberts. En aquest sentit, aquells usuaris que s’han identificat mitjançant el seu smartphone i que han participat regularment en la recollida selectiva, se’ls ha concedit una bonificació de la taxa de recollida de residus que podia arribar fins a un 50% del seu import. Per evitar possibles fraus, s’han definit unes normes, basades en un patró estàndard de freqüències d’entrega de residus per fraccions, amb l’objectiu de detectar comportaments sospitosos. Addicionalment, s’ha editat una nova factura en la qual es detallen tots els costos i bonificacions que afecten a l’usuari. 
 

 
Els resultats de la prova pilot han conclòs que dels 200 habitatges participants, 168 han tingut una participació activa, 143 una participació efectiva i 105 una participació eficient, essent 10 €/llar el promig de bonificació aconseguit durant els 4 mesos. Addicionalment, s’ha destacat la necessitat d’un augment de 15€ de la taxa de recollida de residus per tal que la iniciativa sigui viable a nivell econòmic.
 
A continuació trobaran el link d’accés a la presentació de la ponència (link presentació).

 
Seguidament, Francesc Canalies, gerent del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, ha explicat les quatre proves pilot que s’han desenvolupat a quatre municipis de la Garrotxa durant 6 mesos, amb l’objectiu d’avaluar quin és el millor sistema de recollida de residus i quin s’ajusta millor a les necessitats dels seus habitants. En aquest sentit, les quatre proves avaluades són:

  • Argelaguer: prova pilot amb contenidors tancats per a les fraccions envasos lleugers i resta, els quals només es podien obrir amb una targeta personalitzada, assignant als ciutadans quins contenidors podien utilitzar. La prova també incloïa l’ús de bosses personalitzades mitjançant un codi alfanumèric. La prova pilot es va complementar amb inspeccions aleatòries, obrint bosses de residus, per identificar comportaments incorrectes dels ciutadans.
     


  • Sant Joan les Fonts: al barri de la Roureda, es va realitzar una prova pilot que incloïa l’ús de bosses personalitzades amb un codi QR per a les fraccions envasos lleugers i resta. Aquest sistema no suposava un canvi en els hàbits dels ciutadans a l’hora de llençar els seus residus als contenidors i, simplement, va permetre relacionar la bossa codificada amb el seu propietari, establint el grau de compliment a l’hora de fer la separació dels residus i calcular la quantitat de residus generats. 
     
 


  • Santa Pau: al nucli de Can Blanc es va realitzar una prova pilot amb un sistema mixt entre el d’Argelaguer i el de Sant Joan les Fonts. Els contenidors d’envasos lleugers i resta no estaven tancats però sí disposaven d’un sistema per identificar els usuaris mitjançant l’ús d’una targeta magnètica. També incloïa l’ús de bosses personalitzades. Aquest era un sistema que modificava mínimament els hàbits dels ciutadans a l’hora de llençar els seus residus. La prova pilot es va complementar amb inspeccions aleatòries, obrint bosses de residus, per identificar comportaments incorrectes dels ciutadans.
     
 


  • Vall d’en Bas: al barri de les Olletes es va realitzar una prova pilot que consistia en la implantació d’un sistema de recollida porta a porta per a les fraccions orgànica, envasos lleugers i resta. El sistema de recollida obligava als usuaris a utilitzar bosses personalitzades i es complementava d’un sistema d’inspecció i control durant la recollida dels residus. 
     
 

 

Aquestes quatre proves pilot han permès avaluar quin és el sistema que millor s’adapta a les característiques de la Garrotxa, així com el cost econòmic real associat a cada sistema i la rebuda que ha tingut la ciutadana envers els nous sistemes. En aquest sentit, algunes de les conclusions que s'han extret han estat que el sistema porta a porta ha comportat un elevat turisme de residus (27,8% de la generació), essent la prova pilot d'Argelaguer la que ha aconseguit uns millors resultats de recollida selectiva (51%), després de practicar les corresponents correccions per tenir en compte l'efecte del turisme de residus mencionat.

 
A continuació trobaran el link d’accés a la presentació de la ponència (link presentació).

 
Finalment, després de visitar una petita exposició amb la presència de les bosses identificades i els contenidors utilitzats a les proves pilot de la Garrotxa, amb explicacions detallades per part dels tècnics del propi Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, durant la tarda la temàtica s’ha centrat en analitzar els passos a seguir per implementar un sistema de pagament per generació. Lluís Recoder ha exposat els aspectes a tenir en compte i les diferents opcions existents per impulsar un sistema de pagament per generació. A més, s’ha parlat sobre com definir les ordenances fiscals, bonificacions i les possibilitats existents a nivell sancionador. 


 
A continuació trobaran el link d’accés a la presentació de la ponència (link presentació).
 
 
La jornada ha acabat amb una taula rodona, amb la presència de Lluís Recoder, Francesc Canalias, Jordi Vilaró i Carles Salesa on s’ha debatut sobre com portar a la pràctica un sistema de pagament per generació. En aquest sentit, el públic assistent a la jornada ha pogut formular preguntes i debatre amb els quatre ponents.
 
 
 
En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma, on s’explica la incorporació de sistemes d'obertura mitjançant targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consulta aquí), la utilització de bosses personalitzades (consulta aquí), la incorporació de pagament per generació a nivell domiciliari en els sistemes de recollida amb contenidors (consulta aquí) i la incorporació de pagament per generació a nivell domiciliari en els sistemes de recollida selectiva porta a porta (consulta aquí). També poden consultar la Guia per a la implementació de sistemes de pagament per generació elaborada per l'Agència de Residus de Catalunya (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme