Inici / actualitat

ACTUALITAT

Reus impulsa un nou servei de recollida porta a porta de fracció vegetal
12/07/2024

El passat mes de juny, l’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, va posar en marxa un nou sistema de recollida porta a porta de les restes de poda de fracció vegetal, amb l’objectiu de donar valor a aquest tipus de residus orgànics, que actualment representen un 5% en pes del total de residus municipals.

El servei es duu a terme mitjançant el lliurament de sacs de recollida de tipus “big-bag”, sota petició a la regidoria per part de particulars, juntament amb un servei de recollida setmanal cada dilluns. Les persones interessades han de sol·licitar l’entrega a domicili del sac reutilitzable a través d’un formulari en línia, un telèfon habilitat o bé recollir-lo presencialment a l’oficina de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus.  

El dia de recollida, cal deixar el sac davant de casa, en un lloc que no generi molèsties al veïnat i sigui accessible per a l’equip de recollida, abans de les vuit del matí del dilluns acordat, però no abans del diumenge a la tarda. La recollida s’ha de programar dins del termini de 15 dies des de l’entrega o recollida dels sacs reutilitzables. L’equip de recollida s’emporta  la fracció vegetal juntament amb el sac, sempre i quan es compleixin les normes establertes, és a dir, que aquest no contingui impropis. Per a sol·licitar una nova recollida, caldrà tornar a recollir el sac a l’oficina i concertar-ne el dia.

Les restes de poda, un cop recollides, es tracten amb una biotrituradora i són distribuïdes a particulars sota demanda,  a la pròpia corporació per a processos d’autocompostatge, o bé es deriven a una planta de tractament.

L’entrada en vigor del servei ha suposat la retirada de 14 contenidors de tipus banyera així com tres caixes de recollida de poda ubicades als barris residencials d’Aigües Verds, El Pinar i Blancafort. No obstant, aquesta iniciativa contribuirà a millorar els índex de separació de residus orgànics i, de retruc, els índex de recollida selectiva de la ciutat.

L’aprofitament de la fracció vegetal permet estalviar recursos i millorar la qualitat dels sòls. La utilització de fertilitzants orgànics com a compost en el sector agrari augmenten la matèria orgànica dels sòls i milloren la seva fertilitat. Addicionalment, amb aquesta actuació es redueix l’entrada de residus biodegradables als dipòsits controlats i a les plantes incineradores, reduint així problemes d’emissions de gasos, d’olors i lixiviats que es generen en aquests dipòsits. D’aquesta manera, es contribueix a reduir el risc d’incendis, ja que una gestió incorrecta de la fracció vegetal pot derivar en problemàtiques ambientals importants, com el risc d’incendis, atesa l’alta combustibilitat de la poda.

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Platafomra on s'explica la realització de la recollida de la fracció vegetal (consultar aquí), i també la utilització de les restes vegetals municipals com a mulch (consultar aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme