Inici / actualitat

ACTUALITAT

La proposta de l'Ajuntament de Badalona guanya el XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus
13/06/2022

Aquest any, la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) se celebrarà del 19 al 27 de novembre, centrant-se en la moda circular i sostenible. En aquest sentit, l’EWWR és una iniciativa coordinada a Catalunya per l’Agència de Residus de Catalunya que se celebra des de l’any 2008 i que ha rebut el suport de la Comissió Europea a través de dos projectes LIFE. Actualment té un comitè director, conformat per diverses entitats públiques, entre les quals figura el Comitè de Regions de la Unió Europea. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos.

En aquest context, dues de les accions presentades per l’ARC optaven a guanyar la XIII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus. Persones expertes en temes ambientals de tot Europa, en representació del jurat dels Premis de la Setmana Europea per a la Prevenció (EWWR), es van reunir a principis d’abril per seleccionar els finalistes de l'edició 2021 de la campanya. El jurat va seleccionar 16 accions creatives i innovadores d’entre més de 60 nominacions, de les quals cinc van ser propostes catalanes nominades des de l’ARC.

El passat dijous 9 de juny es van donar a conèixer les propostes guanyadores durant la ceremònia de lliurament de premis per a les següents categories: administració pública, empresa, associació, institucions escolars i ciutadania, a més d’un Premi Especial Europeu per a l'acció que millor exemplifiqui l'esperit europeu de cooperació en el tema de la prevenció de residus.

La campanya “De l’oli a la pica, ni mica” va esdevenir la guanyadora de la jornada, dins de la categoria d'Administracions Públiques, impulsada per l’Ajuntament de Badalona juntament amb l’agrupació de restaurants Forquilla Badalona. La iniciativa té per objectiu conscienciar la ciutadania sobre les conseqüències que implica una mala gestió de l'oli vegetal domèstic, fomentant la recollida segregada d’aquest residu i la millora de la xarxa de punts d’aportació. En aquest sentit, un total de 32 restaurants s’han habilitat com a punts de recollida d’oli usat, on es pot dur el residu i rebre, a canvi, una pastilla de sabó artesanal elaborada per una entitat local amb oli reciclat; posant de manifest el potencial d'economia i comunitat circular de la ciutat. Una representació del Departament d’Educació Ambiental de l’Ajuntament ha recollit el guardó presentat pel membre del jurat i representant del Comitè de Regions Europeu Tjisse Stelpstra.

Per altra banda, cal mencionar també la proposta de la Mútua de Terrassa, la qual va resultar finalista en la categoria d'empresa amb el seu “Compromís verd”, amb la premissa que tenir cura de la salut ha d’anar de la mà de la cura del medi ambient. L’acció destacada va estar la promoció i evolució de la implementació en centres hospitalaris catalans del material tèxtil quirúrgic reutilitzable com a exponent de l’economia circular. Paral·lelament, dues altres actuacions van ser la reducció del paper en oficines i centres d’atenció externa, i la substitució d’ampolles de plàstic d’un sol ús per fonts i envasos reutilitzables.

Las accions implantades durant l’EWWR es regeixen per les 3 R: reduir els residus, reutilitzar els productes i reciclar els materials, representant els criteris que caldria tenir en compte en primer lloc a l’hora d’idear una estratègia de gestió de residus.

En aquest context, els recomanem que consultin la següent actuació de la Plataforma on s’explica la realització de la recollida d’oli vegetal domèstic usat (consulta aquí) i la promoció de la substitució de bosses d’un sol ús per elements reutilitzables (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme