Inici / actualitat

ACTUALITAT

Catalunya assoleix el 46% de recollida selectiva al 2020
27/07/2021

El 2020 va concloure en un any atípic, en el que es van generar 72.000 tones de residus menys que al 2019. Malgrat la reducció total de residus a causa de la pandèmia per Covid-19, l’índex de recollida selectiva de 2020 va augmentar un 0,5% respecte l’any anterior. 

Això no obstant, l’índex de recollida selectiva municipal a 2020 es situa en 45,9% del total de residus generats. Selectivament, s’han recollit 1,8 milions de tones de residus, fet que representa un increment de 8.400 tones més respecte 2019.

La recollida del paper i cartró ha estat de 410.855 tones, un 1,3 % més que l’any anterior. En aquest sentit, durant l’any 2020 s’han donat menys robatoris de material juntament amb nous hàbits de consum i comerç online, que han generat més embalatges d’aquest tipus. Per contra, el vidre recollit l’any 2020 se situa en 183.270 tones, un 9,9% menys que l’any anterior. Aquesta disminució es deuria principalment a una reducció d’envasos de vidre provinent del sector comercial i de l’hostaleria.

Pel que fa a la recollida selectiva d’envasos lleugers s’ha incrementat un 10,7% respecte l’any anterior. Concretament, s’han recollit 183.365 tones, el què suposaria un pic màxim d’aquesta fracció des que es va donar inici a la seva recollida. L’increment d’envasos seria atribuïble, entre d’altres causes, a la modificació de certs hàbits de consum derivats de la pandèmia i el seu confinament, com l’increment de compra de menjar envasat o per emportar.

Per la seva part, la recollida selectiva de la matèria orgànica es va situar en 416.210 tones, un descens del 3,9 % respecte 2019. Aquesta disminució es relacionaria principalment amb les restriccions i tancaments del sector de l’hostaleria i la restauració. Així mateix, es van generar 2.150.000 tones de residus de resta, el 69 % de les quals es van sotmetre a un tractament previ i, degut a això, la destinació final de residus a dipòsit controlat disminueix fins al 34%.

En línia amb els resultats obtinguts, han estat 14 les comarques de Catalunya que han assolit el 50% de recollida selectiva. Caldria destacar la comarca del Berguedà, ja que és on s’ha aconseguit les xifres més altes de recollida selectiva, situant-se en gairebé el 70%, seguit d’Osona amb un 67% i el Moianès, amb un 64%. Aquests bons resultats s’han donat, en gran mesura, gràcies a la implantació de sistemes i models de recollida eficients com poden ser la recollida porta a porta o contenidors amb control d’accés d’usuari.

Tanmateix, és necessari seguir treballant en la millora de la recollida selectiva i l’eficiència dels processos de tractament. L’objectiu de recollida selectiva marcat per la UE de cara al 2020 es situava en el 50% dels residus generats, per la qual cosa, Catalunya encara no ha assolit aquest objectiu. En aquest context, es fa imprescindible millorar el compromís i la participació de comerços, serveis i ciutadania en la recollida selectiva de les fraccions valoritzables, especialment en zones més urbanes.

Així mateix, un altre objectiu a tenir en compte és millorar la qualitat dels residus procedents de la recollida selectiva, atès que és un factor clau en l'eficiència del reciclatge, com seria el cas de la fracció orgànica, on existeix un impacte directe per l’aprofitament d’aquests residus com a adob.

En aquest sentit, els recomanem que consultin l'actuació dins la Plataforma relacionada amb la realització de campanyes de sensibilització que incorporin els beneficis ambientals i econòmics de la recollida selectiva (consulta aquí).

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme