L’Ajuntament de Vilanova del Camí, en col·laboració amb el Centre Tecnològic Leitat, ha impulsat la campanya "No llencis el menjar” amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i els comerços locals de reduir el malbaratament alimentari. A la Unió Europea es malbarata el 20% de la producció d’aliments, el que es traduiria en 173 kg per persona a l’any.
En aquest sentit, han editat fulletons informatius dirigits a les llars, on s’incideix que el 50% dels aliments que es desaprofiten son domèstics, incorporant-se recomanacions per a reduir el seu malbaratament. Així mateix, inclou informació sobre com segregar correctament en origen els residus orgànics destinats al contenidor marró.
Respecte als comerços, concretament a aquells dedicats a la hostaleria i alimentació, tècnics de Leitat han realitzat visites per explicar al personal els objectius de la campanya, com s’hi poden adherir, els avantatges que suposa prevenir el malbaratament alimentari i consells sobre com fer-ho. En aquest context, dels 58 establiments locals visitats entre l’octubre i el desembre, 38 s’han mostrat a favor de la iniciativa i 36 han signat la seva adhesió al projecte. Així mateix, molts dels establiments visitats estaven molt conscienciats sobre l’impacte del malbaratament alimentari i ja adoptaven mesures i estratègies per a reduir-lo.
Aquesta campanya s’emmarca en el Pla Local de Prevenció de Residus, projecte municipal més ampli aprovat a principis del 2020, que contempla estratègies de reducció i reutilització de residus també per a les fraccions paper i cartró, envasos lleugers i vidre.
En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma, on s’explica la
implementació de mesures per a millorar els circuits d’aprofitament d’excedents alimentaris als mercats i als supermercats (
consulta aquí) i la
promoció de la compra i el consum responsable d’aliments a la ciutadania (
consulta aquí).
Més informació: