Inici / actualitat

ACTUALITAT

Campanya al Vallès Occidental per incentivar el consum sostenible i la prevenció de residus
22/09/2020
El Consell Comarcal de Vallès Occidental està impulsant la campanya "Apunta’t al Consum Sostenible”, que té per objectiu divulgar nous hàbits de consum en el context d’emergència climàtica actual, posant èmfasi en l’aprofitament i la reutilització de productes que permetin la reducció de la generació de residus i la transició cap a l’economia circular. Les accions d’aquesta campanya, que es van iniciar durant els mesos de juny i juliol de 2020 a cinc municipis de la comarca, han anat dirigides a la ciutadania, als establiments comercials i de restauració locals i als i les paradistes dels mercats setmanals. Les actuacions inclouen tant accions de conscienciació, com divulgació sobre bones pràctiques ambientals i lliurament de bosses reutilitzables i compostables.

Una de les primeres accions es va realitzar al mercat municipal de Castellar del Vallès, on es van repartir aproximadament 1.000 bosses reutilitzables per a la compra, fent entrega així mateix d’un díptic amb informació sobre consum sostenible. A més, es van repartir un miler de bosses compostables a cada paradista, amb l’objecte de fer-les servir per a lliurar les compres a la clientela, i està previst que l’Ajuntament aporti més bosses segons les necessitats. D’altra banda, els clients poden reutilitzar aquestes bosses als seus domicilis per a la separació de la matèria orgànica. 

Així mateix, al municipi de Sant Quirze del Vallés es van repartir bosses de malla als establiments d’alimentació, com a alternativa a les bosses de plàstic d’un sol ús per a la compra de fruites, llegums i verdures. Aquestes bosses es poden rentar a la rentadora, tenen una durada de més de tres anys i són 100% reciclables al final de la seva vida útil.
 

 
Per altra banda, durant l’estiu també es van visitar fins a 130 establiments dels sectors de l’alimentació i la restauració als municipis de Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès i Viladecavalls. L’objectiu d’aquestes visites va ser l’informar als treballadors, mitjançant un document visual, de propostes sobre productes, proveïdors, nous envasos i serveis que poden incorporar, aprofitant la visita per a recollir informació sobre bones pràctiques de consum sostenible i economia circular. Amb les informacions registrades es farà un pòster personalitzat divulgatiu i de suport a la campanya per a cada establiment interessat. Aquests pòsters es lliuraran en el marc d’una acció formativa que es farà en cada municipi. 

Addicionalment, per tal de conscienciar als comerciats, es van dur a terme accions als mercats setmanals tant de Castellar del Vallès com de Palau-solità i Plegamans, donant suport al canvi d’hàbits en la gestió de residus, informant als paradistes de la importància que té la seva implicació i d’altres pràctiques que poden dur a terme per facilitar la compra sostenible.

La continuació de la campanya, a desenvolupar a partir del mes de setembre, planteja accions de continuïtat en aquests municipis i també a Ullastrell i a Sentmenat. També s’ha iniciat la planificació d’actuacions a Badia del Vallès, Polinyà, Rellinars, Santa Perpètua de Mogoda i Vacarisses. En total seran 12 els municipis on es durà a terme aquesta campanya.

La iniciativa se situa en el projecte "Promoure el Consum Sostenible” que es desenvolupa durant tot l’any 2020. Es realitza en el marc del Programa ENFEINA’T, subvencionat pel Servei Públic de la Generalitat de Catalunya i el Servicio Estatal de Empleo del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, regulat per l’Ordre TSF/150/2018.

En aquest context, els recomanem que visitin les següents actuacions de la Plataforma:
  • Promoció de la compra i el consum responsable d’aliments a la ciutadania (consulta aquí
  • Promoció de la substitució de bosses d'un sol ús per elements reutilitzables (consulta aquí)

Subscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme