Inici / actualitat

ACTUALITAT

Combinació del model porta a porta i contenidors tancats a la Conca de Barberà
14/09/2020
 
Aquest mes de setembre s’ha posat en marxa el nou servei de recollida de residus a la Conca de Barberà, implicant als 22 municipis de la comarca i caracteritzat per implementar models de recollida adaptats a cada tipologia de municipi amb l’objectiu d’obtenir uns resultats òptims de recollida selectiva. 
 
La recollida amb contenidors amb control d’accés per a les fraccions de residus orgànics i fracció resta es realitzarà en els nuclis més petits (la resta de fraccions es recolliran amb els contenidors habituals), mentre que la recollida porta a porta es realitzarà en els nuclis més grans, implicant les fraccions orgànica, envasos lleugers, paper i cartró i resta, mantenint el contenidor de vidre al carrer. D’altra banda, també hi ha municipis on es combinaran els dos models: al nucli urbà s’implantarà el model porta a porta, mentre que als nuclis disseminats s’implantarà el model amb contenidors tancats amb control d’accés.

Respecte a la recollida porta a porta, a l’octubre s’implantarà als municipis de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí i Vilaverd, així com als nuclis principals de Barberà de la Conca, Sarral i Santa Coloma de Queralt. Així mateix, al centre històric de Montblanc s’està duent a terme un projecte pilot de recollida porta a porta des de l’octubre de 2018, on els resultats preliminars donen lloc a un augment de la recollida selectiva fins al 80%. Així doncs, en el marc del nou servei de recollida es preveu que el proper 5 d’octubre, el model porta a porta s’estengui a la resta del nucli urbà. 

Tots els municipis on es prevegi la implantació del model porta a porta, disposaran durant aquest mes de setembre i principis d’octubre de punts informatius on es podrà realitzar la recollida del material necessari per iniciar el nou sistema: un cubell airejat per dipositar la fracció orgànica a la cuina i dos cubells per a la recollida porta a porta, un per a la fracció orgànica i l’altre mixt, per a dipositar-hi paper i cartró, envasos lleugers o la fracció resta segons el que correspongui cada dia.

 
Pel que fa a la recollida mitjançant contenidors tancats amb control d’accés, s’està realitzant una prova pilot a Rocafort de Queralt des de juny del 2018, on l’experiència ha permès obtenir un índex de recollida selectiva al voltant del 80%. Respecte la resta de municipis i nuclis agregats on es preveu la implantació de contenidors tancats amb control d’accés, el passat 17 d’agost es va iniciar la substitució dels contenidors que es farà progressivament fins a finals d’octubre. 

L’obertura dels contenidors tancats amb control d’accés de la fracció orgànica i resta es realitzarà mitjançant una aplicació mòbil o bé una targeta magnètica. No obstant això, el tancament d’aquests contenidors no s’activarà fins que la majoria de la població de cada nucli disposi dels mitjans d’obertura, ja sigui l’aplicació o la targeta. En aquest context, la majoria de la població dels municipis de Vallclara, Montbrió i Ollers tenen la tecnologia donada d’alta, per la qual cosa es preveu iniciar el tancament dels contenidors de forma progressiva a partir del 14 de setembre. 

En aquest sentit, els recomanem que consultin la següent actuació de la Plataforma, on s’explica la incorporació de sistemes d’obertura mitjançant targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consulta aquí). 
 

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme