Inici / actualitat

ACTUALITAT

Tarragona implantarà la recollida selectiva al Mercat de Bonavista
10/07/2020
El passat mes de juny, l’Ajuntament de Tarragona i l’Empresa de Serveis i Promocions d’Iniciatives Municipals (Epimsa) amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, van iniciar una campanya informativa amb l’objectiu d’impulsar la segregació de residus entre els paradistes del Mercat de Bonavista. Tots els diumenges, dotze informadors ambientals assessoren a les 700 parades distribuïdes en 50.000m2 sobre com separar correctament els residus generats i distribueixen bosses compostables amb la finalitat de reduir l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús.

En aquest sentit, amb l’objectiu de reduir la despesa del servei de neteja de l’Ajuntament i incrementar la recollida de les fraccions selectives, es preveu que la campanya finalitzi amb la implantació d’un nou sistema de recollida selectiva al mercat a partir del mes de setembre. 

Amb el nou model, s’instal·laran 5 illes de contenidors distribuïdes pel mercat ambulant on es podran dipositar les fraccions de paper i cartró, envasos lleugers i fracció resta. D’altra banda, es repartiran de forma individualitzada contenidors d’orgànica entre els paradistes que comercialitzin fruita i verdura. Aquests dispositius, que s’hauran de deixar a la part central de cada parada una vegada finalitzi la jornada, incorporaran un xip per tal de realitzar el seguiment i registre de cada parada, amb la finalitat de determinar el grau de segregació en origen i la quantitat de residus generada. Així mateix, s’habilitarà un espai exclusiu per dipositar les caixes de forma separada segons siguin de plàstic, cartró o fusta. 

D’altra banda, associat al nou model de recollida de residus, s’implantarà una taxa variable en funció del grau de separació dels residus, que oscil·larà entre 1 a 55 euros i que aplicarà a la persona titular de la parada. D’aquesta manera, aquells paradistes que dipositin de forma segregada més d’un 75% dels residus generats, pagaran una taxa simbòlica d’1 euro; els paradistes que segreguin entre el 50% i 74% dels residus generats pagaran una taxa de 27,50 euros; els paradistes que segreguin entre un 25% i un 49% pagaran 41 euros i, per últim, aquelles parades que segreguin menys del 24% dels residus generats, hauran de pagar l’import màxim de la taxa (55 euros). En aquest context, es contempla aplicar en un futur sancions a les parades que reincideixin en la negativa de separar els seus residus per fraccions. 

De cara a un futur, es duran a terme propostes de millora de la gestió dels residus a la resta de mercats ambulants de la ciutat, així com l’elaboració d’un Pla de Malbaratament Alimentari on s’inclogui l’aprofitament d’aquells aliments que no hagin estat venuts en els mercats i es puguin distribuir entre entitats socials que ho precisin.

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme