Inici / actualitat

ACTUALITAT

Prova pilot de recollida selectiva a través de plataformes mòbils a Barcelona
03/09/2019

El barri del Bon Pastor, concretament entre els carrers del Foc Follet, d’Enric Sanchis, del Barri Vermell, de la Formiga i de Sant Adrià, és la zona compresa on des del passat mes d’abril es desenvolupa una prova pilot per fomentar l’increment de la recollida selectiva a la ciutat.


La iniciativa, amb una durada de 6 mesos i que s’emmarca en l’Estratègia de Residu Zero impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, consta de la retirada dels contenidors convencionals de la via pública i en l’ús de tres plataformes mòbils de contenidors de recollida selectiva per a què els veïns i veïnes dipositin els seus residus.

Quatre mesos després de la posada en marxa de la prova pilot, l’índex de recollida selectiva ha passat del 30% al 61%, essent el vidre la fracció que més ha augmentat (43%), seguit del paper i cartró (35%) i els envasos lleugers (32%). Per contra, la quantitat de residus orgànics ha disminuit un 56%, tot i que cal destacar la reducció d’impropis, que ha passat del 18 al 7% aproximadament.

No obstant els resultats, durant el transcurs de la prova pilot han aparegut bosses d’escombraries dipositades als escocells dels arbres i alguns veïns han comunicat el seu malestar degut a la certa incompatibilitat dels horaris per dipositar els residus. Per aquest motiu, el consistori estudiarà de cara als propers mesos ampliar l’horari establert.

Aquestes plataformes, que són transportades exclusivament per vehicles elèctrics, només estan disponibles durant les 18h i les 23h, a excepció del diumenge que no s’efectua la recollida d’escombraries. La plataforma inclou les fraccions de residus orgànics, envasos lleugers, vidre, paper i cartró, rebuig i residus sanitaris. No obstant això, el sistema té un calendari de recollida específic per a cada fracció: 
 

 
La instal·lació d’aquestes plataformes permet diversos beneficis: apropar el punt de reciclatge a les llars facilitant la correcta separació, alliberament de l’espai públic en quant es retira la plataforma, millora de la qualitat dels residus recollits (en especial de la matèria orgànica) i reducció dels nivells de soroll i millora de la qualitat de l’aire.

Prèviament a la prova pilot, es va comptar amb la presència de diversos informadors ambientals que van distribuir una guia informativa del nou sistema de recollida de residus, cubells airejats i bosses compostables per tal de promoure la separació dels residus orgànics a les llars i un imant amb el calendari i horari de recollida. També, van assessorar als veïns i veïnes afectats per la prova pilot sobre la correcta gestió de les escombraries i els horaris establers per treure-les.

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme