Inici / actualitat

ACTUALITAT

Projecte CERES per eliminar les bosses de plàstic als comerços de la Seu d’Urgell
17/07/2019
El passat mes de novembre de 2018 es va iniciar una prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sòl ús (tant de caixa com de secció) per bosses compostables als principals supermercats de la Seu d’Urgell.

El projecte, que en principi tindrà una durada d’un any, té com a objectiu aconseguir una millora en la quantitat i qualitat de la recollida selectiva de la fracció orgànica, avaluar l’impacte ambiental i econòmic en projectes pilot d’àmbit regional, fomentar la cooperació entre els agents que conformen tota la cadena de valor i aconseguir que la Seu d’Urgell sigui el primer municipi català en substituir la totalitat de bosses de plàstic d’un sòl ús per bosses compostables.

La iniciativa preveu la distribució de 550.000 bosses de caixa compostables, 1.200.000 bosses de secció compostables i 10.000 bosses lleugeres reutilitzables. En aquest sentit, es pretén que la bossa compostable tingui un ús dual, tant com a bossa de la compra, com a bossa de recollida de la fracció orgànica, evitant l’ús de dos milions de bosses de plàstic durant l’any que durarà la prova i millorant la qualitat del compost obtingut. En aquest sentit, l’objectiu és aconseguir una qualitat de classe A, apte per a l’agricultura ecològica.
 

Emmarcat dins el projecte CERES europeu, de promoció de l’economia circular, impulsat per l’Ellen MacArthur Foundation, i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, participen en la prova pilot les associacions de comerciants locals, La Seu Comercial i Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell (UBSU), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), BASF i Novamont (fabricants de bosses compostables), ACCIÓ i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia - Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena).

Els primers resultats, passades poc més de dues setmanes des de l’inici del projecte, van ser molt positius passant d’un 20% a un 50% en la utilització de bosses compostables per recollir la fracció orgànica, seguint aquesta tendència fins arribar al 60% el març de 2019.
 Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme