Inici / actualitat

ACTUALITAT

Innovació als mercats de Barcelona per reduir el malbaratament alimentari
03/07/2019
Els mercats de Barcelona tenen molt clar que el negoci i la sostenibilitat sempre han d’anar de la mà, per això, per tal de dur el seu negoci cap a un model més sostenible, intenten reduir tant com sigui possible el malbaratament dels productes i aprofitar-los al màxim.

En aquest context, els paradistes poden aconseguir aquest objectiu amb facilitat ja que coneixen molt bé els productes que tenen i, per tant, en saben treure el màxim rendiment. Així, a través de la innovació, un carnisser, per exemple, por oferir la carn fresca del dia i, per tal de no generar estoc, diversificar la manera de presentar-la ja sigui fent croquetes, carn picada per fer hamburgueses, pinxos, etc.

Per altra banda, diversos mercats de la ciutat duen a terme accions amb altres entitats del seu entorn. D’aquesta manera, els paradistes s’han posat d’acord amb diferents entitats socials, de manera que cada dia els donen tot el producte fresc que no s’ha venut. Un exemple és Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que es dedica exclusivament a reaprofitar tot aquell producte fresc que no es ven o que s’hauria llençat. L’organització, que va estar present a la passada edició de la fira Mercat de Mercats en una xerrada on van explicar la importància de tenir en compte la sostenibilitat a l’hora de comprar, visita els mercats amb freqüència per explicar tècniques i maneres de no malbaratar cap aliment. 
 

A nivell educatiu, els alumnes de l’Institut Ferran Tallada van pintar un mural contra el malbaratament alimentari al Mercat del Carmel.

Addicionalment, hi ha paradistes que realitzen iniciatives individuals per a minimitzar el desaprofitament d’aliments. Un exemple és l’app "Too good to go", que ja utilitzen alguns venedors i que serveix precisament per evitar que es llenci o es faci malbé l’excedent venent-lo a última hora a un preu més rebaixat. Per una banda, s’evita desaprofitar aliments en bon estat i, per altra, permet comprar a la gent que no es podria permetre comprar amb preus normals.
 
En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’explica la 
implementació de mesures per a millorar els circuits d’aprofitament d’excedents alimentaris als mercats i als supermercats (consulta aquí), la implementació de mesures per a millorar els circuits d’aprofitament d’excedents alimentaris als centres educatius, hospitals i restauració (consulta aquí) i la promoció de la compra i el consum responsable d’aliments a la ciutadania (consulta aquí).

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme