Inici / actualitat

ACTUALITAT

El Bages inicia una prova pilot amb contenidors amb control d’accés a tres municipis
09/01/2019
Els municipis de la comarca del Bages i alguns municipis del Moianès estan estancats per sota del 40% de recollida selectiva. D’aquesta manera, una part molt important dels residus va a parar al dipòsit controlat de residus de Bufalvent, generant una gran despesa ambiental i econòmica. Del total de residus que arriben a l’abocador, més de la meitat es podrien haver reciclat si s’haguessin dipositat al contenidor correcte.

En aquest context, des del passat 30 de novembre, els ciutadans de Balsareny, Sant Fruitós i Rajadell, compten amb un nou sistema de recollida de residus que té com a objectiu que les famílies que encara no separen els residus a casa millorin els seus hàbits de reciclatge.

La prova pilot, liderada pel Consorci del Bages per a la gestió de residus juntament amb els tres municipis, ha consistit en canviar els contenidors tradicionals per contenidors amb un sistema de control d’accés. En aquest sentit, el contenidor de la fracció resta només es pot obrir el diumenge de cada setmana amb una targeta personalitzada, a excepció de les famílies que generin bolquers, que hi poden tenir accés cada dia amb una sol·licitud prèvia. Per altra banda, el contenidor de la fracció orgànica, encara que també funciona amb la targeta, es pot obrir cada dia. Finalment, els contenidors de les fraccions d’envasos lleugers, vidre i paper-cartró continuen oberts com fins ara i no es requereix l’ús de la targeta per a dipositar-hi residus.
 

El projecte, que a Sant Fruitós del Bages es realitza als barris de La Rosaleda i Torroella de Baix i el sector Fàbrica Vermella, a tot el municipi de Rajadell i als barris de Cal Nosa i Cal Rata de Balsareny, preveu també una reorganització de les àrees de contenidors de manera que en cada punt de recollida sempre hi hagi les 5 fraccions disponibles: orgànica, envasos, paper-cartró, vidre i resta.

Per a l’obtenció del material, cada família va rebre una carta on s’indicaven els dies i els horaris en els quals es podia recollir el kit de material, que consta d’un cubell airejat i dos paquets de 40 bosses compostables per separar els residus orgànics a casa, dues targetes per família, un imant i un fullet informatiu.

En referència als establiments comercials, aquests han rebut la visita personalitzada dels informadors de campanya per avaluar la seva situació, característiques i necessitats. Així, se’ls hi ha entregat contenidors perquè puguin fer la recollida selectiva i s’ha decidit, en cada cas concret, la metodologia de recollida que es seguirà, que pot ser porta a porta o a través dels contenidors amb targeta de la via pública.
 

Per a la recollida de residus voluminosos s’ha de trucar al telèfon centralitzat i concertar el servei. Cada família pot aportar un màxim de 4 objectes en cada recollida de voluminosos concertada.

Encara que durant els primers mesos de la prova pilot es poden trobar informadors ambientals als carrers i places del municipi, si els ciutadans tenen qualsevol dubte, consulta, problema o comentari, poden adreçar-se al mateix telèfon centralitzat, trucant o enviant un whatsapp.

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’explica la incorporació de sistemes d’obertura mitjançant targeta magnètica en els contenidors de recollida de residus (consulta aquí) i la promoció de l’ús del cubell airejat i la bossa compostable per a la recollida de la fracció orgànica (consulta aquí).

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme