Inici / actualitat

ACTUALITAT

Prova pilot per augmentar el reciclatge dels envasos lleugers al Pla de l’Estany
13/12/2018
Aquest mes de desembre ha començat una prova pilot al Pla de l’Estany que té com a objectiu fomentar el reciclatge d’envasos lleugers entre les famílies de la comarca. 
 

L’acció es basa en incentivar el ciutadà a reciclar a canvi de petites recompenses. En aquest sentit, durant aquest mes de desembre s’estan repartint un miler de kits que inclouen 20 bosses per a llençar les escombraries, 20 etiquetes amb un codi QR i material informatiu imprès. El ciutadà ha de llençar els envasos lleugers mitjançant una de les bosses entregades i enganxar-hi l’etiqueta amb el codi QR a l’exterior. Posteriorment, mitjançant una aplicació mòbil, dissenyada amb el suport d’Ecoembres, l’usuari ha d’escanejar el codi QR. Una vegada la bossa és llençada al contenidor, recollida i traslladada a la planta de triatge, es fa la feina de comprovació per verificar que el material que s’hi ha dipositat és el correcte, identificant l’usuari propietari de la mateixa gràcies al codi QR. Les persones que fan una bona recollida selectiva reben una moneda virtual anomenada reciclos. 

El reciclos té un valor estimat d’uns 50 cèntims per unitat i pot ser utilitzat per obtenir recompenses. El projecte inclou un catàleg amb les possibilitats de canvi, entre les quals hi ha participacions a diferents loteries, com la Grossa de Nadal, el sorteig de Reis o l’ONCE, aportacions a ONGs de la comarca i bonificació a la taxa d’escombraries, tot i que aquesta moneda també es pot regalar a una altra persona per potenciar el seu ús social. 
 
 
En el marc del projecte, que al Pla de l’Estany s’allargarà fins el mes de febrer de 2019, també s’ha dissenyat una pàgina web, en la qual es pot consultar informació sobre la iniciativa, les instruccions per participar-hi, etc. A més, s'hi pot trobar una enquesta inicial on es demana als participants quin tipus de reciclatge realitzen a casa i què saben sobre la problemàtica que genera no realitzar correctament la separació domiciliària de residus entre d'altres qüestions.

L’objectiu final del projecte és potenciar la recollida selectiva i augmentar el percentatge de residus que es seleccionen correctament i es recuperen a les plantes de tractament. En aquest sentit, es vol aconseguir incrementar la taxa de reciclatge d’envasos lleugers a la comarca, que actualment és d’un 37,4%. 

En aquest context, els recomanem que consultin les següents actuacions de la Plataforma on s’explica la utilització de bosses personalitzades (consulta aquí), la incorporació de sistemes de bonificació de l’Ordenança Fiscal a nivell domiciliari mitjançant l’ús del mòbil (consulta aquí) i la implementació d’una aplicació per a dispositius intel·ligents en l’àmbit dels residus (consulta aquí).

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme