Inici / actualitat

ACTUALITAT

Compostatge comunitari a Barcelona
26/10/2018
Des del 15 d’octubre, l’Ajuntament de Barcelona a través del Casal de Barri Folch i Torres impulsa el compostatge comunitari al barri del Raval. Aquest nou servei, s’emmarca dins de l’Estratègia Zero, basada en la prevenció, la reducció de generació de residus, la reutilització i la recollida selectiva, posant especial atenció a la matèria orgànica. 

Els veïns i veïnes del barri disposen d’una zona de compostadors on hi poden abocar matèria orgànica domèstica: restes crues de verdures, fruites i flors, el marro de cafè i restes d’infusions, les closques d’ou, els fruits secs i restes de jardineria i horta de mida petita, així com el paper de cuina i els tovallons de paper. 

No obstant, amb la finalitat de no atreure animals (ratolins i gats) i insectes, no es permet abocar-hi restes d’aliments cuinats com poden ser restes de carn i ossos, restes de peix, espines i closques de marisc i restes d’aliments làctics. Tampoc està permès abocar-hi les restes de fustes tractades, terra i excrements d’animals i, especialment, residus inorgànics com plàstics, metalls i bolquers. 

En aquest sentit, després d’aportar les restes orgàniques al compostador es recomana afegir-hi una capa de material sec com esporga, serradures o fullaraca per a disminuir el risc d’aparició de males olors i, en conseqüència, l’aparició d’insectes. 

A canvi, es fa entrega d’una part del compost natural i de qualitat produït a partir de les restes orgàniques aportades pels veïns, idoni per aplicar-lo a les plantes, jardins i horts urbans. No obstant, cal estar inscrit prèviament a través d’un formulari com a família o unitat de convivència compostarie i rebre una petita formació.

D’altra banda, fa un any que es va obrir el punt de compostatge comunitari del barri de la Barceloneta, davant del Punt Verd que hi ha al costat de la Fàbrica del Sol, essent la Cooperativa Espai Ambiental l’entitat encarregada de gestionar i dinamitzar el punt de compostatge. També hi ha zones de compostatge comunitari a Can Valent (Nou Barris) i a l’Aula Ambiental del barri de la Sagrada Família.
 

Les zones de compostatge comunitari instal·lades a Barcelona consten de tres compostadors de 1m3 de volum, capacitat per a gestionar les restes orgàniques d’entre 30 i 40 famílies. Els tres mòduls estan identificats per colors:
  • Verd: mòdul en ús on s’han de realitzar les aportacions de les restes orgàniques d’origen domèstic.
  • Groc: mòdul ple que es troba en procés de compostatge. Normalment aquest mòdul es troba tancat a l’usuari i només hi té accés l’entitat que ho gestiona.
  • Vermell: mòdul que disposa de compost acabat, que posteriorment es garbella manualment i es retorna periòdicament a les famílies participants.
En aquest context, els recomanem que consultin la següent actuació de la Plataforma, on s’explica la promoció de l’autocompostatge i el compostatge comunitari (consulta aquí).

Inscriu-te al butlletí
de Residus Municipals
per estar al dia de totes
les novetats

Nom i cognoms *
Adreça electrònica *
Àmbit Professional
Organisme